Mina åsikter i korthet

Min ideologiska bas är Liberalismen

"Var och en av oss ska ha frihet och möjlighet att förverkliga våra drömmar om ett gott liv. Vi tror på människors förnuft och samvete. Politiken ska riva hinder och skapa förutsättningar – inte bestämma hur vi ska leva våra liv. Det personliga ansvaret kan aldrig ersättas av politiska beslut". - Ur portalparagrafen i Folkpartiets partiprogram.

Individens frihet och integritet står i fokus och gränsen för en persons frihet är där den begränsar en annan individs frihet. Viktiga förutsättningar för att alla människor ska ha frihet är ansvar, demokrati och solidaritet.

Här är en lista på mina åsikter i en del olika frågor, stort som smått mycket kortfattat. Listan är i alfabetisk ordning och uppdateras kontinuerligt:


  • A-kassan - Inför en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring för att förstärka tryggheten. 

  • Abort - Varje kvinna ska ha rätten att bestämma över sin egen kropp och hon ska själv få avgöra ett eventuellt abortbeslut utan att avkrävas en särskild orsak.

  • Apoteken - Det är utmärkt att apoteksmonopolet har släppts så att fler aktörer har kommit in och skapat konkurrens. Tillgängligheten har ökat både genom att fler apotek har öppnat och genom betydligt bättre öppettider. Däremot finns det vissa saker som måste förbättras. leveranser och recepthantering av hjälpmedel (ex. stomipåsar, inkontinensskydd m.m.) måste fungera väl oavsett vilket företag som driver apoteket. Lagerhållningen av läkemedel måste förbättras. Den farmaceutiska kompetensen måste finnas på varje apotek under hela öppettiden då rådgivning och att svara på frågor är en viktig del av apotekens uppgifter.

  • Barn och elever med särskilda behov - Alla barn ska få möjlighet att utvecklas maximalt utifrån sina förutsättningar och för att detta ska vara möjligt måste en del barn få särskilt stöd och stimulans. Detta ska ske så tidigt som möjligt och det gäller både de som är i behov av stöd och de som behöver extra utmaningar. Vi måste bli ännu bättre på att upptäcka särskilda behov tidigt och att erbjuda tillräckligt med stöd till alla som behöver oavsett i vilken förskola eller skola de går, och vi måste ta verkliga krafttag för att upptäcka särbegåvade barn och elever och erbjuda tillräckliga utmaningar så de inte tappar intresset för inlärning. Allt detta är viktigt för individerna och deras självkänsla och framtid, men också för samhället som helhet. Idag förspills mångas engagemang och samhället går miste om många förmågor.

  • Bredband - På många ställen i landet, främst i glesbygd, klarar inte marknaden av att bygga ut bredbandsnätet så det når hushåll och företag. Staten måste ta sitt ansvar med stimulanser av olika slag och se ett landstäckande bredbandsnät lika självklar som annan infrastruktur. Det ska vara möjligt att leva, arbeta, driva företag och bo både i storstad och på landsbygden.

  • Elektroniska journaler i vården - De elektroniska journalsystemen måste självklart kunna kommunicera med varandra mellan olika sjukhus och landsting. Är jag på en klinik ska läkaren där kunna se min journal från en annan klinik för att kunna göra en bättre bedömning och behandling, men det är jag som patient som ska avgöra vilka journaler som får sammanföras och vilka som ska få tillgång till dem.

  • Euro - Sverige bör på sikt införa Euron som valuta. Främsta argumenten är fredsträvan bakom en gemensam valuta samt för att inte hamna utanför när resten av Europa bestämmer och planerar för framtiden som kommer att beröra även oss.

  • Flyktingar - Sverige ska ha en generös och human flyktingpolitik. Inför asylvisum, korta ned asylprocessen avsevärt, inför mer flexibel SFI-undervisning och väg in på arbetsmarknaden.

  • Föräldraförsäkringen - Sverige har en mycket generös föräldraförsäkring som ger världsunika möjligheter att kombinera arbetsliv och en nära relation mellan barnet och dess föräldrar. Det är jättebra att båda föräldrarna kan ta ut hälften var av föräldraledigheten som det är idag, men familjer ser olika ut och förutsättningar och önskemål varierar och därför bör varje familj få bestämma över fördelningen av föräldraledigheten i så stor utsträckning som möjligt. De två öronmärkta månaderna som inte går att överlåta är visserligen ett avsteg från den principen, men de fyller en viktig funktion och ska därför vara kvar. Jämställdhetsbonusen som den är utformad idag är bra och kan stimulera till ytterligare föräldradagar för papporna.

  • HBTQ - Vi ska aldrig tillåta diskriminering p.g.a. sexuell läggning och det ska vara en självklarhet att ett homosexuellt par möts med samma respekt som ett heterosexuellt par. Lagstiftningsmässigt har Sverige kommit ganska långt med rättighetsfrågor ur ett HBTQ-perspektiv, men vi har långt kvar att gå för att förändra attityder ute i samhället. Fler företag, myndigheter och verksamheter bör HBTQ-certifieras. Sverige måste också tydligt ta ställning mot andra länder som diskriminerar och förtrycker HBTQ-personer, t.ex. Ryssland.

  • Kriminalvården - Stärk vårdinslaget i kriminalvården avsevärt och satsa mycket mer på att utveckla frivården efter strafftidens slut för att underlätta återkomsten till samhället och inträdet i ett brottsfritt liv. En skräddarsydd kriminalvårdsinsats för varje dömd brottsling för att uppnå bästa möjliga resultat. Detta sammantaget bör kraftfullt kunna minska antalet återfallsbrottslingar.

  • Kärnkraft - Ja till fortsatt utbyggnad av kärnkraft för klimatets skull. Nej till Rysk gas och Tyskt kol.

  • Litterär kanon i skolan - Att barn tidigt får bekanta sig med litterära klassiker är alldeles utmärkt, men det allra viktigaste är att stimulera alla barns lust att läsa. Det är inte självklart att detta sammanfaller, och när så inte är fallet kan en dylik kanon snarare avskräcka än väcka lust. All litteratur är bra litteratur om den kan få ett enda barn att vilja läsa sin första hela bok.

  • Män i förskolan - Vi behöver väldigt många fler manliga förskollärare och barnskötare. Dels för att en arbetsplats med både män och kvinnor ofta är mer kreativ, men främst för att barn bör ha både manliga och kvinnliga förebilder. Det handlar också om att inte ge barnen bilden av att det är ett "kvinnoarbete" att arbeta med barn.

  • NATO - Sverige bör gå med i NATO

  • Psykisk ohälsa - Mycket mermåste göras för att förebygga psykisk ohälsa, inte minst hos unga. Förstärk psykiatrin, avdramatisera de psykiatriska diagnoserna genom utbildning och opinionsbildning, fortbilda lärare i att upptäcka psykisk ohälsa, ge bättre stöd vid psykisk ohälsa hos äldre.

  • Smittskyddslagen - Mycket av innehållet i smittskyddslagen är bra och viktigt för att minimera smittspridning av allvarliga sjukdomar, men kravet på spårning av tidigare sexualpartners vid upptäckt av vissa sexuellt överförbara sjukdomar (t.ex. HIV och Klamydia) får tyvärr ofta motsatt effekt då många undviker att testa sig för dessa sjukdomar om de t.ex. varit otrogna och är rädda att detta skall komma fram till sin partner. Jag tror att fler skulle testa sig oftare, vilket i sig kan leda till tidigare upptäckter och möjlighet till behandling och minskad smittspridning, om spårningskravet togs bort och ersattes med en uppmaning.

  • Småföretag - Vi måste förbättra situationen för småföretagare för att få fart på Sverige ekonomiskt. Mindre krångel i regelverken, bättre sociala trygghetssystem, minskat sjuklöneansvar, rikstäckande bredbandsinfrastruktur är några av de viktigaste frågorna.

  • Snabbcykelvägar - Gör fler snabbcykelvägar i och i anslutning till storstäder för att stimulera till ökad cykelpendling istället för bilpendling samt för att skydda andra oskyddade trafikanter från de snabbcyklande personernas framfart.

  • Sprutbyte för narkomaner - Jag anser att alla landsting bör ha sprutbytesprogram där narkomaner kan få komma och byta ut använda sprutor och kanyler mot rena. Självklart kombinerat med erbjudande av behandling mot missbruket i sig, men även om de avböjer detta så är även narkomaner människor med samma människovärde som alla andra och kan vi skydda dem och andra från att få och sprida livshotandesjukdomar ska vi göra detta.

  • Statliga och kommunala bolag - Huvudprincipen är att kommunen och staten ska göra det de är bäst på, och det är inte alltid att driva företag. Konkurrensen snedvrids lätt när ett kommunalt eller statligt bolag ska verka i en marknad. Därför bör vi ha så få offentligägda bolag som möjligt. Undantag kan vara strategisk infrastuktur och inom områden där det i praktiken inte finns någon marknad. Staten bör t.ex. sälja sitt aktieinnehav i SAS och Vattenfall AB.

  • Svenska kyrkan - Svenska kyrkan är sedan många år en frikyrka som flera andra samfund, men ändå finns väldigt många kopplingar kvar till Staten och många ser den fortfarande som en statskyrka. Ett steg i rätt riktning vore om partierna vågade släppa taget och låta kyrkan utvecklas på sitt sätt, säkert lite olika i olika delar av landet.

  • Sverigedemokraterna - Sverigedemokraterna är nu tyvärr ett parti som finns i Sveriges riksdag och i många kommuner och landsting. Valresultatet skall respekteras och enligt den demokratisyn jag värnar ska deras företrädare mötas med respekt och de skall ha samma rätt att uttrycka sina åsikter som alla andra partier. Däremot skall Folkpartiet ALDRIG samarbeta politiskt med Sverigedemokraterna eller med andra främlingsfientliga partier, och vi ska INTE göra oss beroende av deras stöd.

  • Tandvård - Även om högkostnadsskyddet i tandvården har förbättrats de senaste åren så är det alltför många som inte har råd till nödvändiga behandlingar eller som inte alls går till tandläkaren. Högkostnadsskyddet måste kunna förbättras så att fler kan få den vård och behandling de behöver.

  • Vapenexport - Sverige ska inte exportera vapen till diktaturer. Avtal om vapenhandel med andra länder skall vara offentliga.

  • Äldreomsorg - Alla äldre skall kunna känna sig trygga med sin hemtjänst eller på sitt äldreboende. Den medicinska kompetensen skall vara hög med inriktning på geriatrik. Miljön på äldreboenden ska vara trivsam och hemlik. Hemtjänstpersonal ska kunna legitimera sig när de kommer in i hemmet. Maten i så väl äldreboendet som via hemtjänsten ska vara näringsriktig, god och serveras på ett trevligt sätt. Husdjur skall i högre grad än idag vara en naturlig del av äldreomsorgen. Ingen ska behöva dö ensam på sitt rum p.g.a. tidsbrist hos personalen. När man biståndsbedömts för att ha rätt till hemtjänst eller plats på äldreboende ska man själv få välja var man vill bo.

  • Övervakningskameror - Vist ökar tryggheten av övervakningskameror i tunnelbanan och på andra ställen där man kan uppleva en rädsla för att utsättas för överfall och annat, men det får aldrig gå slentrian i att bevilja dessa kameror överallt. Avvägningar mellan ökad trygghet och inskränkning av integritet ska alltid göras vid varje enskilt fall och en total översyn av antalet kameror och deras placering bör göras regelbundet på kommunnivå, samt en utvärdering av både positiva och negativa effekter.