tisdag 17 september 2013

Förskolan en viktig start i livet

Många talar idag om hur skolan skall bli bättre och olika förslag viner i luften. Folkpartiet och Regeringen har genomfört oerhört stora förändringar med bl.a. ny skollag, läroplan, ny lärarutbildning och satt ökat fokus på kunskapsutvecklingen som ju är central. Dessa förändringar tar lång tid att genomföra och ännu längre tid för att ge effekt, men jag är övertygad om att det på lång sikt kommer att märkas på ett positivt sätt.

Jag skriver här på Folkpartiet i Nackas blogg om att en riktigt bra förskola lägger grunden för en riktigt bra skola. Barn har en naturlig lust för livet och för att lära sig nya saker, och detta är en oerhört viktig uppgift för förskolan och skolan att ta vara på. Vi behöver fler utbildade förskollärare som med sin unika pedagogiska kompetens kan upptäcka och ta vara på barnens lust att lära på ett lekfullt och respektfullt sätt.



Det råder en brist på förskollärare, och särskilt i Stockholmsområdet är det på väg att bli ett allvarligt problem. Vi behöver fler utbildningsplatser, fler studenter som söker förskollärarutbildningen och fler förskolor som är beredda att betala en lön som gör att förskollärare vill stanna i förskolan och inte som tidigare söka sig till skolan eller till en helt annan sektor. Kommunerna måste orka med att betala för en bra förskola, för det kommer att löna sig i längden på så många sätt. En bra förskola lägger grunden för en bra skola, och en bra skola är helt avgörande för att Sverige ska utvecklas positivt i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar